Brød og bagning på dialekt – Københavns Universitet

dialekt.dk > Dialekter > Brød og bagning på dia...

Brød og bagning på dialekt

Bagning af brød var en omfattende opgave i det gamle landbosamfund, hvor husholdningerne var noget større end i dag. Det foregik i store murede bageovne på gårdene, og selvom fremgangsmåden var stort set ens over det meste af landet, har ordforrådet omkring bagningen og redskaberne varieret på de forskellige dialekter.

Muret bageovn på en jysk gård. På ovnens venstre side ses bryggerkedlen, og til højre foran ovnens åbning ses ophænget til gryder. Foto: Frilandsmuseet.

Fra murede ovne til komfurovne

De store murede ovne gik af brug i perioden 1850-1910, tidligst i Nordsjælland, senest på Fyn og i Jylland. Man havde da fået komfurer med komfurovne, som man kunne bage i, og man begyndte at købe brød i stedet for at bage selv.

Ovnene var dog i brug så længe, at man ved Afdeling for Dialektforskning nåede at lave lydoptagelser med folk, der enten selv havde bagt i en muret bageovn eller havde set deres forældre gøre det.

Læs andres fortællinger og bidrag med egne

Du kan også finde fortællinger om brød og bagning – og bidrage med dine egne – i Brødbanken på Nationalmuseets website.

Bagning i den murede ovn

På frilandsmuseerne kan man se de murede bageovne, som kan være så store, at de rager uden for bygningen. Læs mere om bagning i de murede ovne

Hvad er en jødelagkage?

I lydoptagelsen fra Vestjylland omtales bagning af "jødelagkager". Hvis du kender til, hvad en "jødelagkage" er eller var, vil vi meget gerne høre fra dig! Læs mere

Den sorte mand er ude!

At ovnen var klar til bagning, var genstand for nogle af de mere pudsige dialektale udtryk. Læs mere om den sorte mand, trolden og den klare ovn

En brødspade på Samsø?

I oversigten over ord for bageredskaber mangler oplysningen om, hvad en brødspade hed på Samsø. Hvis du ved, hvad man kaldte sådan én på Samsø i gamle dage, må du meget gerne skrive til Karen Margrethe Pedersen.

Opdatering 15. september 2017: Ordet er fundet!