Månedens emne – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

dialekt.dk > Månedens emne

Månedens emne

Hver måned vil en ny medarbejder fra AfD bidrage med en kort klumme.

 • 12.04.2017

  Det kønne(de) sprog

  Grammatisk køn findes som sådan ikke i det danske sprog længere. I dag har vi fælleskøn en (utrum) og intetkøn et (neutrum) – bortset fra visse dialekter hvor det tredelte grammatiske køn er bevaret som f.eks. »

 • 14.02.2017

  Om at tale "integreret"

  Når vi lærer at bruge sprog, lærer vi en række sproglige træk i form af lyde, ord, osv., og hvordan de kan kombineres systematisk til at skabe betydninger. Men vi lærer også, hvad vi kan sige i hvilke situationer, og »

 • 15.11.2016

  Alle gode varsler

  Her i midten af november er det fuldmåne. Har du set efter om der skulle være en ring omkring månen? Det burde du måske gøre, for hvis der er, er det tegn på at der er uvejr på vej – og så kan du roligt finde »

 • 24.10.2016

  Stødgrænsen - den kendteste dialektgrænse

  Stødgrænsen er måske en af de mest kendte dialektgrænser i Danmark. Men hvorfor går grænsen hvor den gør, og kan et anlægsarbejde i 1600-tallet have haft en betydning for en dialektgrænse? »

 • 15.09.2016

  Wallah!

  Hvert år kommer der nye ord og udtryk til i dansk talesprog. Et markant eksempel er udtrykket wallah, som kommer fra arabisk, og som i dag bruges af især unge talere landet over. »

 • 15.08.2016

  Kan du nære dig? Om fællesdanske ord i en dialektordbog

  Hvad betyder fallebab? Ømålsordbogen giver svaret. Fallebab betyder ’vrøvl, nonsens’, og det har været almindeligt på Fyn. Det er formentlig en omdannelse af falbelader i betydningen ’(overdreven) pynt på en kjole’, og »

 • 12.07.2016

  Vesterbro Ringridning

  - dialekten gør det sønderjysk Det er sommer og højsæson for ringridning. Ikke kun i Sønderjylland, men også i København, hvor seks unge sønderjyder bosat i hovedstaden siden 2013 har arrangeret Vesterbro Ringridning på »

 • 15.06.2016

  "Ghettosprog" i dansk mainstream rap

  I 2014 skete der noget nyt i dansk musik - nemlig Sivas. Sivas Torbati blev en af de første rappere med minoritetsbaggrund, der for alvor slog igennem hos et bredere publikum. »

 • 17.05.2016

  Norske tilstande

  De norske dialekter og ’dansketiden’ Den 17. maj er den norske nationaldag, hvor man fejrer vedtagelsen af den norske grundlov i 1814. Dagen markerer således også afslutningen på ’dansketiden’, idet Danmark måtte afstå »

 • 15.04.2016

  Dialekt-kommodificering

  I dialektforskningen er det et gennemgående resultat at der ikke tales ret meget dialekt i Danmark længere. Gennem mange år er talesproget i Danmark blevet mere og mere ensartet, og mens man for hundrede år siden kunne »

 • 11.03.2016

  Makkenren

  En stor del af det ordforråd, der findes i dialekterne, er fælles med rigsdansk. Men hvis man læser i Ømålsordbogen vil man også finde mange ord, der ikke findes i Nudansk Ordbog eller Den danske Ordbog. Nogle af ordene »