Jul på ømål
Juleordene her er hentet i Ømålsordbogen som beskriver det sprog og den kultur der hørte til det danske landbo- og fiskersamfund cirka 1750-1945, med hovedvægt på tiden 1850-1920. Dengang levede over halvdelen af Danmarks befolkning på landet, og de fleste talte dialekt. Læs mere om Ømålsordbogen.
Juleaftensbrød
Brød der serveres juleaften - og hvoraf endeskiven ifølge folketroen skal gemmes.
Juleaftensgrød
Om sødgrød man får juleaften.
Juleaftensnadver
Aftensmad der spises juleaften.
Julealmisse
Om julerente til tjenestefolkene. "Tjenestefolkene fik Juleaften en stor cirkelrund Kage, hvorpaa de fik lov at stable Æbleskiver, Klejner og Pebernødder, saa mange der kunne være. Disse Gaver kaldtes julealmisse".
Julebal
Større selskabelig sammenkomst i julen, dels om sammenkomst med dans (især vist om forsamlingshusfester og lignende i slutningen af 1800-tallet), dels om sammenkomster alene med spisning og evt kortspil.
Julebesøg
Besøg i julen hos familie og naboer.
Julebisp
Navn på en juleleg. En karl bliver klædt ud i hvid skjorte og får en pind i munden med to lys i hver ende. De øvrige deltagere giver ham "offer" (fx æbler, nødder), imens der fremsiges et rim: "Her døber vi en julebisp og han skal hedde grånobes, her har vi os en julebisp, den gi'er vi Nødder og Æbler (udtales ævle), men den vi havde i fjor, den gav vi Død og Djævle."
Hvis Julebispen ikke får et tilstrækkeligt offer af en deltager, skal denne kysse julebispen, eller bispen slår deltageren med en våd karklud.
Julebrød
I. Et lille hvedebrød som børn får som gave i forbindelse med julebagningen.
II. Om et brød (det første i bagningen eller det pæneste) der ligger på bordet hele julen for at man ikke skal mangle brød næste jul.
III. Om bagværk der bages til jul.
Julebud
Sammenkomst med spisning i juletiden for familie og venner.
Julebuk
Karl der optræder maskeret ved julestuer og laver løjer eller forsøger at gøre folk bange. Nogle steder er karlen udklædt som Fanden med horn i panden. Skikken er kun bevaret få steder efter 1850, og går helt af brug i slutningen af 1800-tallet.
Juledukke
Et lille stykke hvedebrød af form som en dukke, der bages til jul som gave til små piger.
Juleflue
Flue der overlever i stuerne om vinteren. Ifølge folketroen må julefluen ikke slås ihjel, fordi den bringer lykke eller penge.
Juleged
Figur i julestueleg med uvis funktion.
Julehakkelse
Hakkelse der skæres til at blive brugt som foder i juledagene, hvor man ikke må skære hakkelse.
Julehest
Et lille stykke hvedebrød af form som en hest, der bages til jul som gave til små drenge.
Julehøst
Om almisse (madvarer og lignende) som de fattige børn får til jul af præsten.
Julekalente
Sammenkomst på en gård juledag for den nærmeste familie.
Julekål
Planten skvalderkål
Juleleg
Ungdomsgilde i julen. De unges gilder i julen (og tiden efter) var oprindelig sammenkomster uden musik, hvor underholdningen var leg. Men i begyndelsen af 1800-tallet afløstes legene helt eller delvist af dans. Gilderne afholdtes på skift på de enkelte gårde, og udgifter til musik mm. betaltes af karlene på sammenskudsbasis. Julegilder af denne type gik af brug i slutningen af 1800-tallet, men afløstes til dels af foreningsfester i forsamlingshuse og lignende.
Julelys
Lys til brug i julen. Specielt om særlig tykt, hjemmestøbt lys der står på bordet juleaften. Normalt var der to lys på bordet juleaften.
Julemorgen
Juledags morgen. Ifølge folketroen skulle køerne julemorgen gnides på tænderne med sod og salt (og malt) for at tænderne ikke skulle gå løse.
Eksempel: "Julemorgen skal Manden i Gaarden tidligt op og vande sine heste; thi hans Heste vil da blive de bedste i byen".
Julemorgen fik man ofte noget særligt til davre. I stedet for grød eller øllebrød fik man fx kogt, sødt øl og hvedebrød med smør. Eller ølkage dvs. hvedebrødsterninger med varmt, sødet øl.
Julemærke
Især i forbindelse med "tage julemærker". Udtrykket blev brugt om de vejrvarsler man tager ud fra vejret de 12 juledage, fra 1. juledag til helligtrekonger. Vejret 1. juledag varsler vejret i januar, 2. juledag februar osv.
Udtrykket blev også brugt om de 12 mærker der tegnes med kridt på en loftsbjælke, og som angiver vejret de enkelte juledage.
Julenat
Natten mellem juleaften og juledag. "Unge mennesker gik ud julenat og skød bøsser af for folks huse".
I folketroen sagde man at man ikke måtte lade ploven står ude julenat, for så kom Jerusalems skomager og hvilede sig. Tilsvarende måtte fiskerne ikke have redskaber ude.
Julepølse
Madret bestående af en mørbrad (eller andet skært kød) med medisterpølsemad udenom og med en isterhinde som "pølseskind". Julepølsen saltes omkring en måned, koges derpå og spises til brød.
Julerente
Ydelse i madvarer som en gård giver til jul. Det gives til gårdens tjenestefolk og faste husmand som en del af lønnen. Gives også til landhåndværkere (smed, væver, skrædder), klokkeren, degnen og undertiden også til præst og jordemoder.
Julesommer
Mildt vejr ved juletid.
Julestud
Figur i julestueleg der har karakter af et skuespil. To karle med et hestedækken over sig er "studen". Studen købes af prangeren og slagtes.
Juletræ
Grantræ der tages inden døre til jul og pyntes med lys og fx hjerter, kræmmerhuse og flag. Juletræer blev først almindelige på landet omkring 1900 i private hjem, men havde dog været kendt af mange fra omkring 1880, undertiden tidligere, fra juletræsfester i skoler, i forsamlingshuse og på højskoler.
Juletærsker
Person der tærsker i julen. Kunne også bruges om det at alle taler i munden på hinanden ved en sammenkomst i julen.
Juletønde
Tønde hvor juleøllet opbevares. Ifølge folketroen skulle man slå kors over gammeløllet og over juletønden "ellers tog Nisser og Højfolk Øllet og kom Vand på Tønden i stedet".
Juleærinde
Om det der indkøbes til husholdningen i anledning af julen.
Eksempel: "Nu har jeg betalt mine Skatter og Renter og alt, hvad jeg skal, men nu har jeg heller ikke en Skilling til at købe Juleærinder for".