Hvad er en jødelagkage?

En "jødelagkage" kendes hverken af Peter Skautrup Centret for Jysk Dialektforskning, som udgiver Jysk Ordbog, eller af Ømålsordbogen. Hvis du kender til, hvad en "jødelagkage" er eller var, vil vi meget gerne høre fra dig.

Omtale af jødelagkager

I en lydoptagelse fra Vestjylland beretter fortælleren blandet andet om, hvordan man på hans hjemegn i forbindelse med brødbagningen også lavede "jødelagkager":

For der skulle jo bages mere. Så – når te æ brød var i æ ovn, så bagte vi altid en pladefuld - sådan noget - dether gammeldags jødelagkager. ... De kom å en plade. Vi havde sådan en stor plade, der kunne være seks lag på. Det var jo lige til to lagkager. Og så en plade småkager.

Billede af en moderne jødelagkage fra bageren i Nr. Nebel, fotograferet af Nina Kierby.

Jødelagkager beskrevet i Ømålsordbogen

I Ømålsordbogen kan man læse, at "jødekage" er optegnet på Falster om en art lagkage, der var lagt sammen af "jødekagebunde" og æblegrød.

Under opslaget om lagkager kan man desuden læse, at de først vandt udbredelse i slutningen i 1800-tallet, oftest som købt bagværk.

Særligt ved højtidelige lejligheder, fx som del af barselsmad, og til bryllup og begravelse blev jødelagkager anvendt.

Brugernes input om jødelagkager

Vi har spurgt brugerne af dialekt.dk, om de kender til, hvad en "jødelagkage" er eller var, og nedenfor kan du læse buddene.

De fleste kommer fra Vestjylland og er nogenlunde enslydende – og flere henviser til bageren i Nr. Nebel, som stadig sælger en kage under navnet jødelagkage.

Bagermester Hardy Christensen har meddelt, at han har overtaget opskriften sammen med butikken, men han kender desværre ikke historien længere tilbage.

Gurli Duedal, d. 14. januar 2017

Jeg fandt opskriften i min mors gamle kogebog. Mor var født i 1915 og hun har sikkert haft den fra sin mor. I mit barndomshjem fik vi jødelagkagen hvert år til jul. Den blev sat på bordet første gang juleaften til aftenskaffe og derefter var den på bordet til kaffe hele julen, til den var spist. Vi stammer fra Ansager området i sydvestjylland.

Opskrift på jødelagkage:

250 g marg.
1 kop melis
1 æg
2 tsk fløde
3 kop mel
1 tsk hjortetaksalt.

Det er en æltet dej der udrulles og udstikkes til 4 tynde bunde. Bages ved god varme i 6-8 min. Bundene blev lagt sammen med syltetøj og med glasur på den øverste bund drysset med krymmel. Den skal helst trække lidt efter den er lagt sammen.

Provst Trille Brink Westergaard, d. 17. nov. 2016

De bages i Fodslette på Langeland. Hér er det tre sukkerdryssede butterdejsbunde (meget sprøde – á la franske vafler) med fyld af æblemos og flødeskum. Det er vist det oprindelige, men de varieres også med sveske- eller abrikosmos. Det er særdeles let og delikat.

Thomas Sejersen, d. 19. sep. 2015

I vores familie har vi altid spist jødelagkage, uden at vi ved, hvorfor den hedder det. Men opskriften stammer fra vores tipoldemor, der boede i Dybvad i Nordjylland. Opskriften er tre hårde smørbunde med creme og syltetøj imellem og mørk chokolade på toppen.

Sine Toudal, d. 8. sep. 2014:

I min barndom i Vestjylland lavede min mor hvert år til jul en jødelagkage. Jeg tror det var en tradition, hun havde fra sit hjem. Hun blev født i 1921 i Horne og boede som voksen i Kvong. Begge steder er i den nuværende Varde Kommune.

Det var en lagkage, der bestod af mørdejsbunde. Nederste lag var mørdejsbund, derpå kom et lag vaniljekagekrem, så igen en mørdejsbund hvorpå der blev smurt en hjemmelavet marmelade (f.eks hindbær). Så en bund med vaniljekrem og igen en bund med marmelade. Øverst en bund hvorpå der blev smurt hvid glasur og drysset farvet krymmel.

Christiane Bak, d. 7. sep. 2014:

Jeg ved ikke, om du stadig søger oplysninger om jødelagkager. Men i hvert fald så fik vi hos min mormor (der var født i 1921 og fra Horne i Vestjylland) altid jødelagkage 1. juledag til kaffen.

Det var en art mørdejsbunde lagt sammen med gul kagecreme og syltetøj og så pyntet med hvid glasur. Der var ikke noget med kanel eller æblemos eller flødeskum.

Nina Kierbye, d. 19. aug. 2014:

Jødelagkager var i hvert fald tidligere en velkendt kage i den del af Vestjylland, hvor min far er vokset op (Sdr. Vium). Hver familie havde mindst en opskrift – og de fleste er karakteriseret ved, at det egentlig kun er ingredienslister til en mørdej. En erfaren husmor vidste jo nok, hvordan bundene skulle bages og pyntes.

i Vestjylland har jeg kun smagt dem med hindbærmarmelade imellem mindst 4 tynde bunde. Dekorationen ovenpå var traditionelt glasur med spindelvævsmønster lavet med koncentriske cirkler af flydende chokolade trukket radiært ud og ind, som det kan ses på det vedlagte billede af en jødelagkage købt hos bageren i Nr. Nebel [Se billedet længere oppe på siden].

Den vestjyske fortæller på jeres hjemmeside refererer måske til en anden udgave af jødelagkager, som jeg også kan genkende. I denne simplificerede udgave dækkes hele hele bagepladen med en tynd bund, der så bliver den skåret (på den lange led) i stykker før bagning, så man fik en rektangulær jødelagkage ud af det.

I denne udgave var pynten hos min bedstemor mest glasur med krymmel, formentlig fordi det her ikke var så nemt at trække dekorationer som på en rund kage.

Nogle gæster, der smager jødelagkage for første gang, opfatter den som "li'som en hindbærsnitte", men efter vores opfattelse er smagsprofilen – trods sammenfald af ingredienser – ikke helt den samme, nok fordi mængdeforholdet er anderledes med de mange bunde i jødelagkagen. (...)

Dorthe fra Skjern, 2. aug. 2014:

Min faster på 86 har bagt jødelagkager i ca. 40 år. Opskriften er fra min farmor. Den består af 7 bunde af en slags mørdej, lagt sammen med ribsgele. På toppen er der hvid glasur. Den smager vidunderligt og er meget besværlig at lave. Jeg har nu fået opskriften og påtaget mig erhvervet med at videreføre lagkagen i familien :-)

Jette Sole, d. 4. jul. 2014:

Den jødelagkage, jeg kender til, minder om en kæmpe hindbærsnitte i flere lag. Den kan købes hos bageren i Nr. Nebel i Vestjylland... smager fantastisk :)

Inge Vallø fra Odense, d. 3. sep. 2013:

Opskriften er arvet efter min mor, som havde fået den af en gammel nabokone, der var fra Jylland.

Jødelagkage:
500 g. mel
250 g. melis
250 g. margarine (smør) min mor brugte marg.
1 æg
1 teske hjortetaksalt

Marg. og melis røres rigtig godt, derefter kommes mel og hjortetaksalt i.
Dejen kommes i en lagkageform. Der bliver 3 bunde af portionen.
Bages midt i ovnen v. 200 g i ca. 20 min.

Æbler skrælles og koges med tilpas melis, afkøles og lægges i et pænt lag mellem bundene. Skal helst laves dagen før.
Dagen efter: piskefløde piskes og lagkagen dækkes.