Månedens dialektemne 25.09.2024 Kært barn har mange navne: Gamle ord for skat Det var først i løbet af 1400-tallet man begyndte at bruge skat om de penge man skal betale til herskere eller myndigheder. Og mange af de gamle ord findes endnu – i forskellige sammensætninger.
Månedens dialektemne 21.08.2024 Mojn – fra forbudt til dialektsalut Hvis man spørger en tilfældig dansker, om de kan nævne ét ord, de forbinder med sønderjysk, så ville mange formentlig svare mojn.
Månedens emne 15.06.2024 Kan dårligt vejr tiltrække turister? Denne måneds klumme handler om turisme på Færøerne, nærmere bestemt hvordan et land med i omegnen af 50.000 indbyggere kan konkurrere på det globale turistmarked – og have succes med at brande landet som en attraktiv…
Månedens emne 16.05.2024 Hvem narrer hvem? Om narreærinder, møddingskrabere og for ti øre syltede farmaceuter Hvad er et narreærinde? Ja, som ordet siger, består det af to ting: Nogen skal sendes ud i et ærinde – låne eller købe noget, fx en "møddingskraber". Men det hele er fup – redskabet møddingskraber findes ikke, og det…
Månedens dialektemne 15.04.2024 Øl, drikke og kaffe – på ømål I december var månedens emne dagens måltider i 1800-talllets bondesamfund, og klummen fastslog at søbemad og sul udgjorde hovedernæringen sammen med brød. Men hvad fik man at drikke til hverdags i 1800-tallets…
Månedens emne 18.03.2024 Abdikationskløvningen – jeg har besluttet at det er nu der er det rigtige tidspunkt Dronning Magrethe foretog en skelsættende handling da hun nytårsaften 2023 valgte at abdicere som regent, og hun gjorde det med en sætningskløvning.
Månedens dialektemne 19.02.2024 Detektorfund og dialektgrænser Hvor går de tidligste dialektskel vi kender? Forskellige sproghistorie-forfattere har forskellige bud, men arkæologien kan måske hjælpe os.
Månedens dialektemne 16.01.2024 Sønderjysk udtale og bøjning gennem tre generationer I en tidligere udgave af månedens dialektemne kan man læse om ændringer i ordforrådet hos tre generationer af sønderjyder. I denne måned handler det om udtale- og bøjningsændringer hos de samme informanter.
Månedens dialektemne 14.12.2023 Halvgåenmiddag og midaften – navne på dagens måltider I dag anses en opdeling i fastlagt arbejdstid og fritid som normen, jf. et udtryk som det grænseløse arbejde der betegner arbejde der modsat det normale ikke har grænser. I det gamle bondesamfund var det grænseløse…
Månedens emne 20.11.2023 Da en grønlandsk modstandstale blev kåret som Årets Danske Tale I sidste måneds klumme skrev vi om Aki-Matilda Høegh-Dams tale i Folketinget 12. maj 2023. I mellemtiden har Høegh-Dams tale vundet prisen som Årets Danske Tale, og derfor vil vise nærmere på hvordan det gik til, og vi…
Månedens emne 18.10.2023 Kalaallisut fra Folketingets talerstol Da Aki-Matilda Høegh-Dam 12. maj 2023 trådte op på Folketingets talerstol og indledte sin tale med ordene "Rigsfællesskabsdebat oqallisigaarput. Rigsfælleskab-eqarmanngooq", gav det anledning til øjeblikkelig reaktion i…
Månedens emne 15.09.2023 Beskedskrivning derhjemme – hverdagssprogets digitale modaliteter Smartphones og sociale medier muliggør interaktioner mellem mennesker over afstande i tid og rum. Det er derfor nærliggende at antage, at sociale medier ikke er relevante for interaktionen mellem mennesker, der mødes og…
Månedens dialektemne 10.08.2023 Ordforrådet i ældre ærøsk Ærøsk hører til ømålene, men har alligevel en særstilling som gør at det skiller sig ud ved mange særlige ord. En af forklaringerne er en særlig historisk forbindelse.
Månedens dialektemne 14.06.2023 Ændring i ordforrådet hos tre generationer af sønderjyder I sidste måneds dialektemne kunne man læse om forandringer i tre generationers fynsk, denne måned handler det om ændringer i ordforrådet blandt tre generationer af sønderjyder.
Månedens dialektemne 20.04.2023 Tre generationers fynsk I løbet af 1900-tallet forandrede landbosamfundet sig drastisk, og det samme gjorde talesproget. Et eksempel er ændringer i ordforrådet i min egen familie i Vissenbjerg, 20 kilometer vest for Odense.
Månedens dialektemne 12.03.2023 Gamle jyske ord – eller bare særlige udtaleformer og bøjninger? Der har fra gammel tid været en tendens til at opfatte dialekterne som en slags raritetskabinetter for sære ord. I de fleste tilfælde er der imidlertid ikke tale om særlige ord, men i stedet særlige måder at udtale elle…
Månedens emne 12.02.2023 Cornering – om uønskede sprogidentiteter Månedens emne introducerer begrebet cornering, som dækker over situationer, hvor en taler tildeler en eller flere samtalepartnere en identitet på baggrund af en antagelse om sprog, og samtaledeltagerne giver udtryk for,…
Månedens emne 13.01.2023 Når s’et ændrer natur. Genitiv i yngre bornholmsk En af de mere interessante udviklinger i yngre bornholmsk er relateret til dannelsen af genitivformer. Udviklingen har også fundet sted i rigsmålet, men her er det sværere at følge udviklingen.
Månedens emne 16.11.2022 Et ejendommeligt a – genitiv på -(s)a i Østersøen og Nordatlanten Mens man på moderne (rigs)dansk konsekvent danner genitiv ved at føje et -s til et ords grundform, kan man på traditionelt bornholmsk også danne genitiv ved tilføjelse af -sa (eller -a), hvis man da ikke foretrækker…
Månedens dialektemne 10.10.2022 Anna og jeg – mig og Anna I nyere dansk bøjer vi næsten ingen ord i kasus. Det gør vi kun med personlige pronomener, og skal vi studere brugen af kasus, må det derfor gøres i de personlige pronomener.
Månedens dialektemne 14.09.2022 Da svigermor blev moderne – nye ord i gamle dialekter Denne måneds dialektklumme handler om ord der kom ind i danske dialekter i perioden 1850-1920. De nye ord afspejler dog ikke kun at nye fænomener dukkede op der krævede nye betegnelser, men også at de dialekttalende i…
Månedens dialektemne 27.06.2022 Lyden af København – "Jeg kan godt savne de tydelige kvarter-dialekter" Det er ikke ualmindeligt at høre folk fortælle at man før i tiden kunne høre forskel på sproget på Vesterbro, Nørrebro og Amagerbro. Nogle kaldte ligefrem forskellene for dialekter.
Månedens dialektemne 19.05.2022 Dialekt i Højskolesangbogen Lige fra de allerførste udgaver i 1890’erne har det været et særkende for Højskolesangbogen at den rummede sange på dialekt som Jyden han æ stærk å sej, Mads Doss, Den ti te do drov fra mæ og Fo ajle di små blomster.
Månedens dialektemne 20.04.2022 En særudvikling – bornholmsk farru 'lige ved, slem til' I marts så vi bl.a. hvordan færdig med betydningen 'lige ved' overlevede i dialekterne også efter udtrykket var forsvundet fra rigsdansk. I denne måned skal det handle om bornholmsk, hvor konstruktionen udviklede sig på…
Månedens dialektemne 15.03.2022 Færdig at revne 'lige ved at revne' I ældre dansk kunne ordet færdig betyde 'lige ved'. Hvor stammer dette udtryk fra, og hvad er der blevet af det? Det ser vi på i denne måneds dialektemne.
Månedens dialektemne 21.02.2022 Østmønsk og vestmønsk – sociale forskelle afspejlet i dialekten Er en ø som Møn stor nok til dialektforskelle? Det afhænger ikke så meget af øens størrelse som det afhænger af om der har været kulturelle og sociale forskelle.
Månedens emne 19.01.2022 Post-panoptiske scenarier – om at udstille modparten i konflikter på nettet Hvordan foregår konflikter online, og hvilke nye muligheder stiller sociale medier til rådighed i forbindelse med håndtering af konflikter?
Månedens dialektemne 17.12.2021 Sygdom og svenskere – morfologisk forenkling i kølvandet på en epidemi Årets sidste dialektemne i 2021 knytter an til årets to første dialektemner, og symptomatisk for vores pandemi-tid er temaet de sproglige konsekvenser af pestens hærgen.
Månedens dialektemne 10.11.2021 Det er vigtigt at kan dansk "Det at kan dansk er vigtigt for at kunne begå sig i det danske samfund", sagde en socialdemokratisk minister for nogle år siden. Men det skulle han nok ikke have sagt, for det blev straks kritiseret.
Månedens dialektemne 14.10.2021 Ærøsk i modvind I april måned gav vi et signalement af gammelt ærøsk, men hvordan står det til med ærøsk i dag? Det svarer vi på i denne måned.
Månedens emne 14.09.2021 Mikkelsdag – årets vigtigste dag? Mikkelsdag? Hvornår er det? Ingen ved det i dag, men ude på landet i 1800-tallet vidste alle nøjagtig at det var den 29. september.
Månedens dialektemne 17.08.2021 Den lille ø som er så tydeligt delt i to Samsø er ikke nogen stor ø, men nordsamsisk og sydsamsisk er to meget forskellige dialekter. Hvordan kan det gå til?
Månedens dialektemne 07.06.2021 Gie vætöwe – når dialekttalende ikke forstår sig selv En af de ting, dialektforskere beskæftiger sig med, er, hvordan dialekter udvikler og forandrer sig. I denne måned skal vi se på et eksempel, hvor forandringen har medført, at de dialekttalende ikke længere forstår…
Månedens dialektemne 12.05.2021 Tryk som dialektforskel Uanset hvor mange udtaleforskelle der er mellem danske dialekter, er det oftest de samme ord i sætningen der har tryk, og i flerstavelsesord er det normalt samme stavelse der betones. Der er dog enkelte eksempler på at…
Månedens dialektemne 16.04.2021 Grøjset, mewsen og Chewen – særtræk i ærøsk Den traditionelle ærøske dialekt har flere ret markante afvigelser fra de øvrige fynske dialekter. Selv den lokale udtale af navnet på øens gamle købstad kan let forvirre en udenøs.
Månedens dialektemne 22.03.2021 Bornholmsk Ordbog er online! Efter at have ligget i dvale siden 1940'erne har Bornholmsk Ordbog nu fået så meget nyt liv, at ordbogens hjemmeside kan lanceres.
Månedens dialektemne 15.02.2021 Fik byldepesten i 1659 sproglige følger på Fyn? I anden del af en mini-serie om epidemier og dialektgrænser foreslår Inge Lise Pedersen at en dialektgrænse mellem øst- og vestfynsk er yngre end hidtil antaget og kan kædes sammen med krig og pest i 1600-tallet.
Månedens dialektemne 11.01.2021 Kan epidemier flytte dialektgrænser? Store epidemier har sat deres præg på danmarkskortet gennem tiden. Og i takt med at landets indbyggere døde, flygtede eller flyttede, bragte det også sprogforandringer med sig.
Månedens emne 15.12.2020 Julegilder og julelege I 1800-tallet tid blev der ikke gjort så meget ud af selve juleaften, og julearrangementer før jul kendte man slet ikke. Til gengæld skete der en masse især for de unge i juledagene og frem til helligtrekonger (6.…
Månedens dialektemne 16.11.2020 Dialekterne i den københavnske omegn – Amager og Skovshoved Historisk set er rigsdansk i overvejende grad baseret på uddannede sjællænderes måde at tale dansk på – og først og fremmest københavneres. De traditionelle dialekter i omegnen af København er dog slet ikke så tætte på…
Månedens dialektemne 20.10.2020 Når moren er en so og faren en lort. Ordsprog og talemåder i bornholmsk sprogdragt (anden del) Med denne måneds dialektemne afsluttes mini-føljetonen om bornholmske ordsprog og talemåder.
Månedens dialektemne 24.09.2020 Når Fanden skider. Ordsprog og talemåder i bornholmsk sprogdragt (første del) Denne og næste måneds dialektemne er en mini-føljeton om bornholmske ordsprog og talemåder. I denne måned ser vi nærmere på eksempler fra den mere latrinære sfære, en række kommentarer til negative personegenskaber og…
Månedens emne 26.08.2020 Hvad var det jeg læste på dialekt.dk? At vi kløver spørgsmål når vi taler Denne måneds emne på dialekt.dk handler om kløvede spørgsmål og undersøger om der er tale om grammatisk dobbeltkonfekt. Det er der ikke: Tværtimod giver kløvning mulighed for at tilføje flere former for ekstra betydning…
Månedens dialektemne 15.06.2020 Sønderjysk – dialekten, der er vævet ind i Genforeningen Når vi fejrer 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark den 15. juni 2020, kan vi samtidig fejre sønderjysk som den danske dialekt, der står stærkest i dag. Paradoksalt nok er årsagen sandsynligvis netop, at…
Månedens dialektemne 13.05.2020 Nyt liv til gammel dialektsamling: Korpus CorDiale Dialektsamlingen Korpus CorDiale har efterhånden en del år på bagen, og det kan også ses på web-adgangen til samlingen. Men i modsætning til mange andre samlinger af talesprog er den fuldt offentligt tilgængelig!
Månedens dialektemne 27.04.2020 De tidligste dialektspor på dansk grund I marts måned så vi på nogle tidlige dialekttræk i sjællandsk, men hvor langt tilbage kan vi egentlig spore sproglig variation på dansk grund?
Månedens dialektemne 16.03.2020 Tidlig sprogforandring i sjællandsk Tog man ud på landet på Sjælland omkring år 1900, mødte man et meget anderledes sprog end man gør i dag. Her kunne navneordene have tre køn, mange vokaler udtaltes som tvelyde, og der var stød på langt flere ord end i…
Månedens emne 15.02.2020 Påvirker dialektstavning på sociale medier sprogforandring? De sociale medier har gjort dialektstavning (og andre former for kreativ skriftlig udfoldelse) til en del af hverdagssproget. Men hvilken rolle spiller dialektstavning på sociale medier for nutidige…
Månedens dialektemne 15.01.2020 Melodien i klassisk fynsk Tonegangen i mange nutidige danske dialekter eller regionalsprog er blevet kortlagt i undersøgelser af oplæst tekst. På Center for Dialektforskning på Københavns Universitet er tonegangen i fynsk hos talere født mellem…
Månedens emne 17.12.2019 Helligtrekonger – den glemte fest I dag bemærker vi knap nok når vi passerer helligtrekonger, men før i tiden var helligtrekongersaften og -dag (5.-6. januar) en betydningsfuld højtidsdag, og den indgik med en række skikke og traditioner i fejringen af…
Månedens emne 15.11.2019 Hvordan rigsmålet kom til at nærme sig skriftsproget Indtil 1800-tallet havde der i mere end 200 år været to forskellige normer for dannet talesprog, et samtalesprog og et foredrags- og prædikensprog. Det ændrede sig i takt med at der kom nye deltagere i det offentlige li…
Månedens emne 21.10.2019 Taler man som sit sted? – om lokaltilknytning og dialektbrug Et nyt studie undersøger sammenhænge mellem unges brug af lokale sprogtræk og deres tilknytning til det sted de bor. Det peger blandt andet på, at køn indgår som en væsentlig faktor i forhold til lokaltilknytning og…
Månedens dialektemne 15.08.2019 Dem og sig – i konflikt siden middelalderen Det regnes i dag for ukorrekt dansk, når der bruges dem i stedet for sig. Men det har taget hundredevis af år for det tysk importerede sig at blive (næsten!) enerådende som korrekt dansk.
Månedens dialektemne 24.06.2019 Kalundborgjysk – er slet ikke så jysk Måske har du også bemærket, at mennesker på egnen omkring Røsnæs og Kalundborg lyder jyske, når de taler med hinanden? Det kaldes "kalundborgjysk", men det er en betegnelse, som er mere folkelig end dialektfaglig. Og de…
Sprogholdninger og unges sprog 30.04.2019 Hey fuck dig! Unges refleksion over hverdagens sprogbrug Unge sprogbrugere har gerne et nuanceret syn på, hvornår de skal taler "pænt" eller "grimt". Og mens de taler "pænt" til læreren, betyder det ikke nødvendigvis, at man er uvenner, hvis man taler "grimt" til hinanden.…
Månedens dialektemne 29.03.2019 Fra lindost til march – Ømålsordbogens bind 12 er udkommet Der er for tiden stigende interesse for ikke-industriel fremstilling af mad og drikke med tættere kontakt til råvarer og fremstillingsproces. Hvordan dét er foregået i det gamle bondesamfund, kan man bl.a. læse om i…
Månedens dialektemne 15.02.2019 Dialekt på tværs af steder og generationer I både Nordjylland, i Sønderjylland og på Bornholm bruger de yngre generationer mindre dialekt end de ældre. Men udviklingen går ikke lige hurtigt overalt, og den er på forskellige stadier i dag.
Månedens dialektemne 14.12.2018 Når dansk og svensk mødes, opstår der ofte noget tredje Camilla Boesen Madsen fortæller om, hvordan hun i sit speciale har undersøgt sprogbrug hos en gruppe svenske kvinder i København. Deres tilpasning til dansk fører blandt andet til nydannelser, som det er svært at…
Månedens dialektemne 13.11.2018 Nyt liv til bornholmsk ordbog Opgaven med at udgive en tidssvarende og videnskabelig bornholmsk ordbog blev sat i gang i 1920'erne, men gik i stå i 1940'erne. Alex Speed Kjeldsen fortæller her om hvordan projektet nu bliver genoplivet i digitalt…
Månedens dialektemne 16.10.2018 Det farlige vand – om krogmanden og andre skræmmevæsener på Facebook og i dialektordbøger I det traditionelle bondesamfund var børnene mere overladt til sig selv end i det moderne samfund. De skulle derfor opdrages til at undgå farlige steder, og det gjorde man bl.a. ved at opdigte forskellige uhyggelige…
Sprog på sociale medier 20.09.2018 Når sprog går online De sociale medier byder på nye muligheder, når man for eksempel kan 'hacke' sig til nye talerpositioner, kan give talesprog og dialekter skriftlig form - eller på Facebook kan skabe alternative sørgeformer til avisernes…
Sproglig akkommodation 15.08.2018 Hvad siger vi til at tilpasse os vores nabosprog? Bør man bruge et par svenske ord og tilpasse sin udtale til svensk, hvis man som dansker taler med en svensker? Eller er det samtalepartnerens eget ansvar at forstå, hvad der bliver sagt? En undersøgelse er ved at…
Sprog og prestige 15.07.2018 Sprog hos minoritetsunge og deres forældre En ny ph.d.-afhandling viser, at elever med etnisk minoritetsbaggrund orienterer sig mod standarddansk i skoleinteraktioner, og at vigtigheden af dansk også fremhæves af forældre.
Månedens dialektemne 28.05.2018 Hvor kommer du fra? Hvor vil du hen? Unge sønderjyders holdning til det at bo, hvor de gør, spiller ind på deres måde at snakke på. En ny ph.d.-afhandling fra Center for Dialektforskning viser, at unge, som er positivt indstillede over for lokalområdet, og…
Månedens dialektemne 03.04.2018 Det var kløvningen der afslørede morderen Denne måneds emne er hvordan sprogbrugere tilpasser grammatiske konstruktioner til den genre de skriver indenfor. Et eksempel er nyhedsgenren. Her bruges variationer i grammatiske konstruktioner til meget præcist at…
Sprogforandring 15.02.2018 Pigerne er sprog(samfunds)ændringernes sprogideologiske dynamo Undersøgelser af unges holdninger til sprog viser at piger går i spidsen for opvurderingen af det MODERNE standardsprog og nedvurderingen af LOKAL-farvet sprog.
Månedens dialektemne 15.01.2018 Genus og sexus – grammatisk køn og biologisk køn På dansk behøver der ikke altid at være overensstemmelse mellem det grammatiske køn og det biologiske køn. En række traditionelle danske dialekter har bevaret trekøns-systemet, og her kan en hunhund således godt…
Månedens dialektemne 13.12.2017 Julerente og julegave "Vi fik hver fem cigarer i julegave og så fik vi kaffe og havde det hyggeligt indtil midnat og vi var trætte og gik i seng."
Månedens dialektemne 21.11.2017 Tilløk mæ æ føsdau – brug af dialekt i fødselsdagshilsner på Facebook I Danmark har de fleste mennesker en Facebook-profil og har oplevet at modtage fødselsdagshilsner på deres væg fra nær og fjern i deres Facebook-netværk. Denne type rituelle hilsner består typisk af et "tillykke", men…
Ungdomssprog 02.11.2017 SKAM – fra en sproglig vinkel Den norske ungdomsserie SKAM har været på alles læber de seneste år. Som noget særligt for en ungdomsserie er det ikke blot karakterernes genvordigheder, kriser og udviklinger, der har været genstand for artikler og…
Månedens dialektemne 27.09.2017 Gåden om den samsiske brødspade Nogle gange kan et dialektord være svært at finde selvom det ligger lige foran næsen på én. Historien om det samsiske ord for en brødspade byder eksempelvis på en lille, men drilsk forstavelse.
DIALEKTORD 30.06.2017 Lyseord og landbokultur Om aftenen nøjedes man ofte med det lys som ilden fra det åbne ildsted gav, fortæller Rasmus Hansen i sin bog Gamle Minder (1875), der skildrer livet på Østfyn i begyndelsen af 1800-tallet. Og, tilføjer han, det var ikk…
Argentinadansk 15.05.2017 Argentinadansk Den danske udvandring til Argentina omkring 1900 er langt fra så kendt som udvandringen til USA og Canada. Selvom den talmæssigt har været forholdsvis beskeden med kun ca. 8000 danskere, der slog sig ned, så har det…
Køn 12.04.2017 Det kønne(de) sprog Følgende udtalelse stammer fra udenrigsminister Anders Samuelsen da han blev interviewet i P1 Morgen (d. 27. januar 2017) om lanceringen af en ny såkaldt ’tech-ambassadør’: Udenrigsminister Anders Samuelsen ©…
Metasprog 14.02.2017 Om at tale "integreret" Når vi lærer at bruge sprog, lærer vi en række sproglige træk i form af lyde, ord, osv., og hvordan de kan kombineres systematisk til at skabe betydninger. Men vi lærer også, hvad vi kan sige i hvilke situationer, og…
ØMÅL 15.11.2016 Alle gode varsler Her i midten af november er det fuldmåne. Har du set efter om der skulle være en ring omkring månen? Det burde du måske gøre, for hvis der er, er det tegn på at der er uvejr på vej – og så kan du roligt finde…
STØD 24.10.2016 Stødgrænsen - den kendteste dialektgrænse Stødgrænsen er måske en af de mest kendte dialektgrænser i Danmark. Men hvorfor går grænsen hvor den gør, og kan et anlægsarbejde i 1600-tallet have haft en betydning for en dialektgrænse?
Sprogfornyelse 15.09.2016 Wallah! Hvert år kommer der nye ord og udtryk til i dansk talesprog. Et markant eksempel er udtrykket wallah, som kommer fra arabisk, og som i dag bruges af især unge talere landet over.
Ømålsordbogen 15.08.2016 Kan du nære dig? Om fællesdanske ord i en dialektordbog Hvad betyder fallebab? Ømålsordbogen giver svaret. Fallebab betyder ’vrøvl, nonsens’, og det har været almindeligt på Fyn. Det er formentlig en omdannelse af falbelader i betydningen ’(overdreven) pynt på en kjole’, og…
12.07.2016 Vesterbro Ringridning – dialekten gør det sønderjysk Det er sommer og højsæson for ringridning. Ikke kun i Sønderjylland, men også i København, hvor seks unge sønderjyder bosat i hovedstaden siden 2013 har arrangeret Vesterbro Ringridning på Gråstensgade. "Æ rosebus" - e…
ghettosprog 15.06.2016 "Ghettosprog" i dansk mainstream rap I 2014 skete der noget nyt i dansk musik - nemlig Sivas. Sivas Torbati blev en af de første rappere med minoritetsbaggrund, der for alvor slog igennem hos et bredere publikum.
17.05.2016 Norske tilstande De norske dialekter og ’dansketiden’ Den 17. maj er den norske nationaldag, hvor man fejrer vedtagelsen af den norske grundlov i 1814. Dagen markerer således også afslutningen på ’dansketiden’, idet Danmark måtte afstå…
15.04.2016 Dialekt-kommodificering I dialektforskningen er det et gennemgående resultat at der ikke tales ret meget dialekt i Danmark længere. Gennem mange år er talesproget i Danmark blevet mere og mere ensartet, og mens man for hundrede år siden kunne…
11.03.2016 Makkenren En stor del af det ordforråd, der findes i dialekterne, er fælles med rigsdansk. Men hvis man læser i Ømålsordbogen vil man også finde mange ord, der ikke findes i Nudansk Ordbog eller Den danske Ordbog. Nogle af ordene…